Προτεινόμενος φωτισμός για οικίες και γραφεία.

Κατά κανόνα, ο φωτισμός σε ένα χώρο πρέπει να είναι επαρκής ώστε να εργάζεσαι, να χρησιμοποιείς το χώρο άνετα και να μην ενοχλεί τα μάτια σου. Ωστόσο, η εξασφάλιση ενός χώρου με επαρκή φωτισμό μπορεί να είναι δύσκολη, καθώς δεν υπάρχουν πάντα σαφείς οδηγίες σχετικά με τα προτεινόμενα επίπεδα φωτισμού. Επιπλέον, μπορεί να είναι δύσκολο να μετρηθεί πόσο φως χρειάζεται.

Ακολουθεί ένας χρήσιμος οδηγός για τα συνιστώμενα επίπεδα φωτισμού σε κοινόχρηστους χώρους.

Φωτισμός για οικίες

Ένα καλά σχεδιασμένο σύστημα φωτισμού διασφαλίζει ότι ένας χώρος έχει πάντα τη σωστή ποσότητα φωτός. Παρέχει τη δυνατότητα προσαρμογής του φωτισμού ώστε να ταιριάζει σε διαφορετικές καταστάσεις και να αποφεύγει τον υπερβολικό φωτισμό ή τον υποφωτισμό.

Ο γενικός φωτισμός πρέπει να παρέχει τα ελάχιστα απαιτούμενα επίπεδα φωτισμού. Για σαλόνια και υπνοδωμάτια, εξετάστε το ενδεχόμενο χρήσης ρυθμιστών και ρυθμίσεων ελέγχου ΄ώστε να έχετε ευελιξία φωτισμού. Για σπίτια που προορίζονται για ηλικιωμένους, συνιστώνται υψηλότερες σειρές lux.

Ενδεχομένως να χρειαστούν λαμπτήρες για να παρέχουν φως για συγκεκριμένες εργασίες, όπως το διάβασμα και το μαγείρεμα. Ο φωτισμός υψηλής απόδοσης χρώματος μπορεί να είναι σημαντικός και είναι ένα θέμα που χρειάζεται προσοχή.

Συνιστώμενος φωτισμός για μεμονωμένα δωμάτια

Φωτισμός Χωλ

Οι προβολείς που κάθονται στο ίδιο επίπεδο με την οροφή μπορούν να “μεγιστοποιήσουν” το ύψος του δωματίου σε έναν συχνά περιορισμένο χώρο. Συνιστάται ένα επίπεδο lux 100 – 150.

Φωτισμός Καθιστικού

Τα καθιστικά απαιτούν μια χαλαρή ατμόσφαιρα και την ευελιξία για ρύθμιση των επιπέδων του φωτισμού. Σε μια ιδανική περίπτωση, ο φωτισμός πρέπει να ρυθμίζεται μεταξύ 100 – 150 lux με ευελιξία να μειώνεται ως τα 60 lux.

Εξετάστε τα επιτοίχια φωτιστικά για να αποφύγετε τη λάμψη, ενώ ο επιτραπέζιος φωτισμός μπορεί να παρέχει τον φωτισμό που απαιτείται για συγκεκριμένες δραστηριότητες.

Τραπεζαρίες

Οι τραπεζαρίες πρέπει να έχουν περίπου 150 lux, αλλά δεδομένου ότι το τραπέζι χρησιμοποιείται για διάφορες άλλες δραστηριότητες, είναι συνετό να συμπεριλάβετε κάποια ευελιξία. Τα 150 – 200 lux λειτουργούν καλά για φαγητό, ενώ τα 400 – 500 lux είναι κατάλληλα για άλλες διάφορες εργασίες. Ο υψηλός φωτισμός CRI είναι απαραίτητος εδώ.

Κουζίνες

Οι λεπτομερείς εργασίες που εκτελούνται σε μια κουζίνα καθιστούν υποχρεωτικά τα υψηλά επίπεδα lux. Συνιστώνται 150 – 200 lux σε επίπεδα δαπέδου και 400 lux για επιφάνειες εργασίας – οι προβολείς μπορούν να προσφέρουν εστιασμένο φωτισμό υψηλών lux.

Κρεβατοκάμαρες

Τα επίπεδα φωτισμού στην κρεβατοκάμαρα πρέπει να είναι ελεγχόμενα με δυνατότητα παροχής 60 – 100 lux έως και 150 lux. Για φωτισμό εργασιών, σκεφτείτε τον φωτισμό έως και 400 lux. Τα υψηλά φώτα CRI είναι μια ευπρόσδεκτη προσθήκη – για παράδειγμα, μπορεί να σας βοηθήσει να επιλέξετε ρούχα.

Φωτισμός γραφείων

Ο φωτισμός γραφείου απαιτεί περισσότερη προσοχή επειδή ο εργοδότης έχει νομική ευθύνη να ανταποκριθεί στα προτεινόμενα επίπεδα φωτισμού.

Σύμφωνα με τον Νόμο Υγείας & Ασφάλειας στην Εργασία του 1974, ο εργοδότης πρέπει να διασφαλίζει την υγεία και την ασφάλεια των υπαλλήλων του. Αυτό περιλαμβάνει την ευθύνη για την παροχή του απαραίτητου φωτισμού ώστε η εργασία να ολοκληρώνεται με ασφάλεια. Η πράξη δηλώνει περαιτέρω ότι η όραση ή η γενική υγεία του εργαζομένου δεν πρέπει να κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή.

Ο κανονισμός 8 του νόμου περί εργασιακών διατάξεων 1992 ορίζει ότι ο εργοδότης πρέπει να διασφαλίσει ότι:

  • Υπάρχει φυσικό φως, στο βαθμό που είναι λογικά εφικτό
  • Κατάλληλος και επαρκής φωτισμός έκτακτης ανάγκης πρέπει να παρέχεται όπου απαιτείται
  • Κάθε χώρος εργασίας διαθέτει κατάλληλο και επαρκή φωτισμό

Τα επίπεδα φωτισμού στους χώρους εργασίας καθορίζονται γενικά από τις εργασίες που εκτελούνται στον συγκεκριμένο χώρο.

Τις περισσότερες φορές, τα γραφεία είναι υπερβολικά φωτισμένα λόγω της συντριπτικής χρήσης ξεπερασμένων συστημάτων φωτισμού. Αυτά τα συστήματα φωτισμού προορίζονταν για εργασίες με βάση το χαρτί, οι οποίες απαιτούσαν επίπεδα φωτισμού 500 – 750 lux. Η σημερινή εργασία περιστρέφεται γενικά γύρω από εργασίες που βασίζονται σε υπολογιστή, όπου αρκούν επίπεδα φωτισμού 100 – 500 lux.

Το HSE κατανέμει τις απαιτήσεις φωτισμού σε πέντε κύριες κατηγορίες.

Μια σύντομη περίληψη των οδηγιών του HSE παρατίθεται παρακάτω.

 • Οι κίνδυνοι πρέπει να είναι ευδιάκριτοι ώστε να μπορούν να αξιολογηθούν
 • Τα διαφορετικά χρώματα πρέπει να διακρίνονται για λόγους ασφαλείας
 • Ο φωτισμός δεν πρέπει να προκαλεί έντονο φως ή τρεμόπαιγμα
 • Χωρίς επίδραση αντανάκλασης
 • Οι παρακείμενες περιοχές δεν πρέπει να έχουν διαφορετικά επίπεδα φωτισμού
 • Οι ατομικές ανάγκες πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και να ικανοποιούνται
 • Το σύστημα φωτισμού δεν πρέπει να αποτελεί κίνδυνο για την υγεία και την ασφάλεια
 • Ασφαλής φωτισμός έκτακτης ανάγκης

Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε πάντα έναν ειδικό

Τα παραπάνω επίπεδα φωτισμού είναι απλώς ένας οδηγός και εάν έχετε συγκεκριμένες απαιτήσεις, θα πρέπει να εξεταστούν προσεκτικά. Η V-TAC Greece είναι σε θέση έπειτα από πολυετή εμπειρία στο χώρο του φωτισμού, να παρέχει συμβουλές σχετικά με την ιδανική λύση για οποιαδήποτε εφαρμογή. Επικοινωνήστε μαζί μας σήμερα για να συζητήσετε πώς μπορούμε να σας βοηθήσουμε.