Τι είναι ο υγιής φωτισμός και γιατί τον χρειαζόμαστε;

Η ζωή στη γη εξελίχθηκε σε κύκλους ημέρας και νύχτας καθώς όσο τα φυτά τόσο και τα ζώα έχουν ένα βιολογικό ρολόι που ελέγχει τους ρυθμούς τους. Σήμερα όμως, η αυξανόμενη ανάγκη μας για τεχνητό φωτισμό επηρεάζει αρνητικά αυτόν τον κρίσιμο ρυθμό.

Για σχεδόν έναν αιώνα, οι λαμπτήρες πυρακτώσεως εξυπηρετούσαν καλά τον κόσμο. Εύκολοι στην παραγωγή και τη διάθεση, είχαν ένα τέλειο CRI. Αλλά υπήρχε ένα σοβαρό πρόβλημα. Στη δεκαετία του 1990, οι επιστήμονες κατηγόρησαν τον ηλεκτρικό φωτισμό για την αλλαγή των προγραμμάτων του ύπνου μας από μια φυσική 4ωρη φάση, με μια ώρα αφύπνισης στο ενδιάμεσο, σε μία 8ωρη φάση κάθε βράδυ. Ο φωτισμός με λαμπτήρες πυρακτώσεως ήταν επίσης ενεργοβόρος και συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Σήμερα, το 90% της ημέρας μας το ξοδεύουμε σε εσωτερικούς χώρους παρακολουθώντας τηλεόραση, χρησιμοποιώντας τα κινητά μας ή δουλεύοντας. Ο συγκεκριμένος φωτισμός εκπέμπει πολύ μπλε φως στο οποίο οι οργανισμοί μας είναι πολύ ευαίσθητοι. Οι ερευνητές έχουν συνδέσει υψηλά επίπεδα μπλε φωτός με αύξηση του διαβήτη, της ασθένειας εκφυλισμού του αμφιβληστροειδούς και του καρκίνου.

Οι αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία είναι ήδη εμφανείς. Ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι πάσχουν από ανεπάρκεια βιταμίνης D ενώ η εποχική συναισθηματική διαταραχή – ένας τύπος κατάθλιψης που μπορεί να εμφανιστεί το χειμώνα όταν υπάρχει λιγότερο φυσικό φως – αυξάνεται. Οι εργαζόμενοι με βάρδιες αντιμετωπίζουν αυξημένους κινδύνους καρκίνου, παχυσαρκίας και προβλημάτων ύπνου.

Ο καλά σχεδιασμένος φωτισμός μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην άμβλυνση των περισσότερων από αυτά τα προβλήματα. Για παράδειγμα, το φως που εισβάλλει  στα υπνοδωμάτια μπορεί να μειωθεί με τη χρήση εξωτερικών φωτιστικών που λάμπουν φως προς τα πάνω ή χρησιμοποιούν “ασπίδες” για τον αποκλεισμό των “κακών” ακτίνων φωτός. Τα φώτα εξωτερικού χώρου μπορούν να ρυθμιστούν χρησιμοποιώντας έξυπνα συστήματα ελέγχου και ασύρματα δίκτυα αισθητήρων κίνησης.

Συνιστάται οι εσωτερικοί χώροι να χρησιμοποιούν ζεστά λευκά LED τα βράδια με θερμοκρασία χρώματος 3000K ή χαμηλότερη – και όσο το δυνατόν λιγότερο μπλε φως. Τη νύχτα, δεν πρέπει να υπάρχει έκθεση στο φως ή το φως πρέπει να περιορίζεται στα 600 nm. Είναι ζωτικής σημασίας το φως να είναι άμεσο (για να αποφευχθεί το έντονο φως) και να μην τρεμοπαίζει.

Ενδιαφέρεστε να φωτίσετε τον χώρο σας; Επικοινωνήστε μαζί μας.